3/20/2013

Opiskeluni liikunta-alalle

Näin kevään ja yhteishakujen kynnyksellä päätin kirjoittaa hieman omista opinnoistani liikunnan parissa. Jos joku liikunta-alalle pyrkivä tätä eksyisi lukemaan, niin ehkä tästä saisi silloin jotain irti. Kuten jo Liikunta & minä -postauksessa mainitsinkin, niin opiskelen tällä hetkellä urheiluopistossa. Koulutukseni kestää siis kaksi vuotta ja tänä keväänä valmistun liikuntaneuvojaksi. Tätä ennen olen opiskellut liikunnanohjauksen peruskoulutuksen Itä-Suomen liikuntaopistossa.

Liikunnanohjauksen peruskoulutus on siis ammattiin valmentavaa koulutusta ja sopii erinomaisesti liikunta-alasta haaveileville. Koulutus kesti yhdeksän kuukautta, jonka aikana ehdimme käydä läpi useiden lajien perusteita sekä harjoittelemaan eri kohderymien ohjaamista. Itselläni varsinkin ohjaustaidot kehittyivät paljon ja opin ottamaan monia pieniä asioita huomioon eri ryhmien ja yksilön ohjaamisessa. Opiskelu oli todella käytännönläheistä ja lähes kaikki päivät koostuivat liikuntatunneista sekä muutamista luennoista. Mielestäni päivät oli kivasti jaettu niin, että luentoja sekä käytännön tunteja oli tasaisesti. Perehdyimme paljon myös soveltavaan liikuntaan niin luentojen, kuin käytännön tuntien kautta, eli myös pyörätuolikoripallo, sokkopallo ja istumalentopallo ovat tuttuja juttuja! Tämä koulutus antoi itselleni äärettömän hyvän pohjan hakea jatko-opiskelemaan kyseistä alaa. Kun lähes kaikkia lajeja oli kokeiltu ja perusteet harjoiteltu, ei monikaan asia urheiluopiston pääsykokeissa tullut yllätyksenä. Voin siis lämpimästi suositella tätä koulutusta kaikille, jotka ovat liikunnasta kiinnostuneita, haluavat tälle alalle tai  haluavat vain viettää vaikka liikunnallisen välivuoden lukion jälkeen! Itse olen ollut erittäin tyytyväinen kyseiseen koulutukseen ja olen saanut sillä hyvän pohjan nykyisille opinnoilleni!

Tällä hetkellä suoritan siis liikunnanohjauksen perustutkintoa Tanhuvaaran urheiluopistossa toista vuotta.  Tämä koulutus valmistaa siis ammattiin ja virallinen ammatinimike on liikuntaneuvoja. Tällä koulutuksella on siis mahdollista toimia monipuolisesti erilaisissa liikunta-alan töissä. Opiskelumme koostuu lähes kaikkien eri lajien perusteiden opettelusta sekä ohjausharjoituksista ja liikuntaneuvonnasta. Opintojen aikana on päässyt tutustumaan moniin eri lajeihin sekä on saanut paljon uusia kokemuksia. Tämän koulutuksen avulla voi helposti löytää vaikka itselleenkin täysin uuden lajin! Opiskelu on kuitenkin monipuolista ja myös oma peruskunto kehittyy siinä samalla. Treenimahdollisuudet ovat erittäin hyvät ja vaikka oman lajin harjoittaminen opiskeluiden ohessa varmasti onnistuu. Erilaisten tapahtumien myötä myös omat ohjaustaidot tositilanteessa karttuvat ja sosiaaliset taidot kehittyvät paljon. Tutkintoon kuuluu myös työssäoppimisjaksoja, joiden aikana omia taitojaan pääsee kehittämään ihan oikeissa työolosuhteissa. Itse olen kokenut työssäoppimisjaksot erittäin kehittävinä ja hyvinä. Olen päässyt näkemään paljon asioita käytännössä ja päässyt toimimaan oikeiden asiakkaiden kanssa. Tämän alan opiskelu on oikeastaan aika paljon sen oman mukavuusalueen ylittämistä ja myös itsensä ylittämistä. Paljon on tultu siis eteenpäin siitä, kun ensimmäisen kerran lähdin tätä alaa opiskelemaan. Nyt kuitenkin kohta on aika jättää hyvästit koululle ja suunta työelämään voi alkaa. 

Itse näin käytännön ihmisenä olen tykännyt näin käytännönläheisestä opiskelusta ja mahdollisuudesta tehdä asioita itsensänäköisesti. Koulutus on kyllä tiivis paketti ja liikuntaa sekä tietoa tulee ainakin paljon! Jos jotain kysyttävää aiheesta herää, niin saa kysyä! Toivottavasti tästä olisi ehkä jotain hyötyä juuri sinulle, joka juuri tällä hetkellä ehkä punnitset olisiko liikunta-ala se sinun juttu. Itse ainakin voin suositella tätä lämpimästi niille kaikille, joiden sydäntä lähellä liikunta on! :)

Tsemppiä kaikille kevään yhteishauissa sekä pääsykokeissa. Toivottavasti jokainen nappaa haluamansa opiskelupaikan!

6 kommenttia:

 1. Moikka!
  Itsekin hain juuri YO-pohjaisena Tanhuvaaraan liikuntaneuvojaksi. Ehdin tässä jo hieman panikoida tulevaa pääsykoetta, osaatko kertoa omasta pääsykoe päivästäsi tarkemmin? : )

  VastaaPoista
 2. Moikka! :)
  Pääsykokeet kestivät koko päivän ja siellä käytiin monipuolisesti läpi eri lajeja, kuten palloilu, telinevoimistelu, uinti (jota ei taida tämän vuoden pääsykokeissa olla), yleisurheilu, pieni ohjausharjoitus sekä ryhmäkeskustelu ja haastattelut. Päivä on pitkä ja rankka, joten kannattaa vain levätä tarpeeksi ja keskittyä pääsykokeissa omaan suoritukseen. Liikaa ei kannata jännittää. Rauhalliset ja hyvät suoritukset, sekä yritys ja tsemppi ovat tärkeitä. Muista myös tuoda omaa persoonaasi esiin olemalla ulospäinsuuntautunut ja iloinen.
  Tsemppiä kokeisiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Itsekkin hain tuonne tanhuvaaraan, ja kiinnostaisi tietää että mitä tuo telinevoimistelu piti sisällään esimerkiksi? :)

   Poista
  2. Moikka! Telinevoimistelussa meillä oli rata, johon kuului eri telinevoimisteluliikkeitä. Arvioiva opettaja kävi radan läpi, jonka jälkeen saimme hetken aikaa harjoitella rataa itsekseen. Tämän jälkeen alkoivat yksittäiset suoritukset, jossa jokainen veti radan läpi ulkomuistista. En enää tarkkaan muista liikkeitä, joita radassa oli, mutta paljon telinevoimistelun perusliikkeitä. Sisältö vaihtuu kuitenkin joka vuosi. Tällä periaatteella kuitenkin mentiin. Tsemppiä kokeisiin!

   Poista
 3. Moikka! :) Ensiviikon torstaina olis pääsykokeet tanhuvaaraan ja pk pohjasena olen hakenut. Kyselisin tuosta ohjausharjoituksesta, eli pitääkö se olla etukäteen suunniteltuna vai ohjeistavatko siellä mitä tehdä? Kiitoksia jo etukäteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! :) Ohjausharjoituksen ei tarvitse olla etukäteen suunniteltu, ohjeet tulevat kyllä siellä. Meillä se toimi niin, että saimme jonkin välineen, jolle piti keksiä jokin harjoitus/peli/leikki muulle ryhmälle ja aikaa suunnitteluun oli n. 5 min. Eli meillä se toimi näin. Luulen, että aika samoilla mennään tänäkin vuonna. Tsemppiä pääsykokeisiin! :)

   Poista